Στην Ήπειρο ζουν 82,539 ηλικιωμένοι που αντιστοιχούν στο 23,4% του πληθυσμού έναντι 19,7% σε εθνικό επίπεδο(Eurostat 2012). Το σημαντικότερο πρόβλημα της Ηπείρου στον τομέα της υγείας είναι οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας λόγω κοινωνικοοικονομικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών. Παράδειγμα η ύπαρξη σημαντικού αριθμού ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών με μειωμένη πρόσβαση των κατοίκων σε υπηρεσίες υγείας και η ύπαρξη μεγάλου τμήματος του πληθυσμού που έχει απωλέσει την ασφαλιστική κάλυψη και ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το έργο θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων της γήρανσης με τοπικές υπηρεσίες χωρίς την ανάγκη μετακίνησης στο κέντρο και θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δυνατότητες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και πρόληψης, μειώνοντας το σχετικό κόστος και επιβάρυνση των υποδομών της περιφέρειας. Η προσπάθεια αυτή είναι σύμφωνη τόσο με την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στην Ήπειρο όσο και με την στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης της περιφέρειας στην υγεία και ευεξία, στην βιομηχανία της εμπειρίας, καθώς και στην επιχειρηματικότητα της πληροφορικής. Η προτεινόμενη τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερη κλίμακα για την προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων τουρισμού υγείας και ευεξίας στην περιοχή, αλλά και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Θα σχεδιαστούν νέας τεχνολογίας αισθητήρες εντοπισμού θέσης σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και μέθοδοι αυτοματοποιημένης επεξεργασίας σημάτων για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την κατάσταση του χρήστη (παρακολούθηση φυσικών δραστηριοτήτων, όπως η δυσχέρεια στον ύπνο, η ένταση των καθημερινών δραστηριοτήτων, η ανίχνευση πτώσεων, και η δυσκολία στη βάδιση). Η προτεινόμενη έρευνα θα αντιμετωπίσει ζητήματα ασφαλούς συγκέντρωσης δεδομένων αισθητήρων, ανάπτυξης ροών δεδομένων επεξεργασίας μηχανικής μάθησης, παράλληλης εκτέλεσης σε ετερογενή περιβάλλοντα, και εμπειρικής επαλήθευσης των συμπερασμάτων στο πεδίο εφαρμογής.